Green-Roofed Municipal Pools of Povoação, Portugal

Designed by Barbosa and Guimaraes Arquitectos, the Municipal Pools of Povoação in Portugal are housed in a series of basalt rock volumes cut into the side of the hill on a site that was formerly used by the city for outdoor sports. Inside, the building is naturally lit by skylights that pierce holes through the green roof and appear like plugs across the surface.
The pools are located in the village of Povoação on the Archipelago of the Azores, at the southern edge of the island of San Miguel and a slope behind the building protects it from the sea breezes. Previously the city had cut into the slope to create a flat spot to build recreational fields and the new pools slid into the space, seeking a fusion between the new building and the existing landscape. Construction began on the project in 2007 and was completed in 2008 to include a variety of swimming pools, training pools, locker rooms and lounge facilities.
Black basalt volumes, which correspond to various functional programs, run in line with the slope as if they were an extension of the landscape. A lush green roof covers the entire complex and is punctuated with angled skylights that pull natural daylight down to the pools below. From inside the skylights appear as bright polka dots on the ceiling. Gaps between the volumes also pour sunlight into the spaces and provide views to the outdoors.

[via Inhabitat]  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>