Shenzhen Cultural Center


Mecanoo Architects, a firm based in Delft, Netherlands, won the first prize in the design competition for a new 90,000 m2 cultural complex in Shenzhen, China consisting of a public art museum, science museum, youth center, bookshop, underground parking and a public square. 

With their aim to connect the cultural complex with the surrounding areas and a new residential development, Mecanno’s design includes a series of tapering volumes emerging from one side of the 70,000 m2 public square. The buildings then come together to create open arches and sheltered outdoor spaces for numerous event types.

Drawing from the natural flow of the pedestrians, the complex’s form is carved out to feature
round curves, lending the overall design a dynamic and visually-arresting identity. Different programs
located on the street level open outwards into the exterior public space, making the grounds of
the complex a lively and energetic area.

One thought on “Shenzhen Cultural Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>